Zpět na Blog

Jak si vytvořit a aktualizovat profil na sociální síti LinkedIn

Blog Img

1. ​Zaregistrujte se

Navštivte home page, kde Vás přivítá okno Join the world's largest professional network. Napravo pod nadpisem vyplňte krátký formulář, do kterého zadejte své jméno, příjmení, e-mail a heslo. S těmito údaji se budete na LinkedIn přihlašovat.

Po vyplnění formuláře klikněte na tlačítko Join now, které Vás přesměruje na další formulář. Tam vyplňte informace o svém bydlišti a současném pracovním stavu – zaměstnán, hledám práci nebo student. 

Podle svého pracovního stavu vyplňte další informace o své současné nebo minulé pracovní pozici a uveďte název firmy nebo školy, ve které momentálně působíte. Poté klikněte na tlačítko Create my profile. 

2. Aktivace účtu 

Po absolvování předešlých kroků Vás čeká ověření e-mailové adresy, kterou jste zadali na začátku celého procesu. Prohlédněte si e-mailovou schránku, otevřete přijatý e-mail a klikněte na Confirm your email address

3. Spojte se s kolegy a známými​ 

Teď následuje několik kroků, které Vám pomohou nastartovat Váš profil. LinkedIn Vás vyzve, abyste znovu zadali svoji e-mailovou adresu a na jejím základě Vám navrhne seznam lidí, které máte v kontaktech na jiných sítích. Díky tomu najdete mnohem snadněji své známé, kteří již mají na LinkedInu vytvořený účet.

4. Vyplňte si profil 

LinkedIn Vás krok za krokem provede vyplňováním profilu. Postupně vyplníte následující údaje: Experience (zkušenosti), Skills & Expertise (znalosti a dovednosti), Education (vzdělání), Languages (jazyky) a Photo (profilová fotografie). 

Profil si můžete kdykoliv znovu upravit kliknutím na Edit profile – napravo od profilové fotografie. Doporučujeme Vám ho vyplňovat v AJ, ale záleží na Vás. Buďte struční, informativní a nevymýšlejte si.

•       Kde jste pracovali? (Experience) 

•       Kde jste studovali? (Education) 

•       Řekněte o sobě více (Additional Info) 

•       Znalosti a dovednosti (Skills and Expertise) 

•       Stručné shrnutí (Summary) 

•       Jazyky, certifikáty a ocenění 

V pravém sloupci najdete další nabídku okruhů, které můžete vyplnit a zvýšit atraktivitu svého profilu: 

•       Jazyky, kterými se domluvíte

•       Projekty, na kterých jste pracovali 

•       Publikace jako například kniha, diplomová práce

•       Organizace, ve kterých jste působili 

•       Dobrovolnickou činnost 

•       Udělená ocenění 

•       Absolvované kvalifikační kurzy 

•       Získané certifikáty 

Jak si aktualizovat profil na LinkedInu?

První dojem: profilová fotka a fotografie na pozadí

Profil na LinkedInu je vlastně takový elektronický životopis, a proto by měl být vždy aktuální. Profilovou fotografii může být stejná, jako ve Vašem papírovém životopise a měli byste na ní vypadat profesionálně, sympaticky, usmívat se a pozadí by mělo být neutrální. Doporučujeme nahrát fotku v dobré kvalitě, nejlépe v rozlišení 450x450 pixelů. Profil opatřený fotografií je na LinkedInu zobrazován 14krát častěji než profil bez ní.

Popis vaší činnosti neboli motto

Při vytváření profilu záleží především na popisku. Hned pod vaším jménem je uvedena kolonka „motto“ – zde máte 120 znaků na to, abyste popsali, jaké oblasti se věnujete a jaké klíčové dovednosti vlastníte. Při popisování dobře volte klíčová slova, protože právě ta jsou určující pro pořadí zobrazovaných výsledků vyhledávání. Jste-li aktuálně zaměstnáni, jako „motto“ uveďte název své pozice a jméno firmy. Pokud hledáte práci, uveďte zde své profesní zaměření, stejné jako uvádíte ve svém životopise. Záleží pouze na vás a na tom, v jakém oboru se pohybujete a zda použijete češtinu nebo angličtinu.

Nechte si potvrzovat Vaše dovednosti

Vyberte si nejrelevantnější zkušenosti a nechte své kolegy a známé, aby vám je potvrdili.

Řekněte si o doporučení

Doporučení neboli recommendations zvyšují vaši důvěryhodnost. Požádejte své současné nebo bývalé kolegy či obchodní partnery, aby vás doporučili. Je dobré mít alespoň 2 doporučení, velmi vám pomohou získat na důvěryhodnosti. Zároveň nabídněte doporučení lidem, kterých si profesionálně vážíte.