Zpět na Blog

Nové bonusové programy a hybridní úvazky jsou nezbytné pro získávání nových talentů.

Blog Img

Cpl Salary Guide CEE 2022 přináší novinky z trhu práce. Nové bonusové programy a hybridní úvazky jsou nezbytné pro získávání nových talentů.

Kandidáti u kormidel. Změny na trhu práce přinesly kvalifikovaným kondidátům silnější postavení, při vyjednávání nástupních podmínek. Zaměstnavatelé se musí zaměřit na nové benefity, efektivitu a rychlost náboru i prezentaci firemního brandu.

Při práci na Cpl Salary Guide CEE 2022 jsme zjistili, že letošní rok bude na trhu práce jeden z nejsilnějších za poslední roky. Růst vykazuje většina sektorů, přičemž v čele stojí IT technologie a finanční služby. Tento růst však vede k bezprecedentnímu nedostatku talentů, díky čemuž získali kvalifikovaní kandidáti silnější pozici při vyjednávání nástupních podmínek.

V tomto roce nebude snadné přesvědčit kvalifikované kandidáty, aby změnili zaměstnání. Díky předcházejícím ,,kovidovým“ rokům se většina kandidátů stále ještě obává o svá místa. Nechtějí začínat znovu se zkušební dobou a jejich priority se změnily. Více jim záleží na zdraví, čase stráveném s rodinou a benefitech, které jejich pozici náleží.

Z trhu práce ve kterém se zaměstanavatelé ptali:,, Co nám můžete nabídnout?“ se stal trh řízený potřebami kandidátů. A pro zaměstanvatele je velkou výzvou se s tím vypořádat.

Opět je očekáván růst mezd, zhruba o 5%, nicméně mnohem větší pozornost je třeba věnovat benefitům.

Kandidáti dnes považují práci z domova či flexibilní pracovní dobu za standart. Stejně tak jako stravenky nebo týden dovolené navíc. Odvětví, ve kterých je velký nedostatek zaměstnanců, jako jsou IT, marketing nebo právní služby, tak musejí nabízet nové benefity, jako např. neomezené dovolené, firemní školky, právní poradny, a mnoho dalších.

Nyní více než kdy předtím musí společnosti opravdu dobře pečovat o své zaměstnance. Se současným nedostatkem kvalifikovaných kandidátů na trhu existuje značné riziko odchodu nespokojených zaměstnanců. V Cpl ze zkušenosti víme, že nejčastějším důvodem odchodu zaměstnance je lepší nabídka od jiného zaměstnavatele.

Pavol Nagy, CEE Finance Director, Cpl Jobs & Covalen

Druhá změna se odhrává již nějakou dobu, nicméně v loňském roce se již zcela projevila. Je to budování značky společnosti tzv. Employer Branding. Firmy kandidátům představují své vize, dávají nahlédnout do firemní kultury. Stávají se atraktory, snaží se o budování tzv. love brandu pro své stávající i budoucí zaměstnance.

Složité náborové procesy nejsou dobře přijímány ze strany kandidátů – mnoho kol pohovorů trvá dlouho a v důsledku toho kandidáti často přijímají jiné nabídky. Společnosti musí být velmi rychlé a mít efektivní náborový proces, pokud chtějí dostat ty nejlepší kandidáty.

Ľubica Krajčovičová, Branch Manager, Cpl Slovakia

Poslední, neméně důležitou oblastí, je rychlý a velmi efektivní nábor. Není možné vyčkávat s nabídkou několik týdnů, řešit tří a více kolové pohovory.Ti nejlepší kandidáti nečekají, mohou si vybírat z nabídek a také chtějí cítit, že jejich nový zaměstnavatel si jich váží, že je opravdu chce.

Další tipy, čísla a komentáře najdete v CEE Salary Guide 2022, který si můžete stáhnout zcela zdarma.

Je vhodný pro zaměstnavatele i zaměstnance a obsahuje porovnání platů v různých odvětvích, na nejzajímavějších pozicích v ČR, Polsku, Slovensku a Maďarsku. Publikace obsahuje také obsáhlé odborné komentáře a předpovědi tržních trendů pro rok 2022.

Stáhnout ZDARMA si jej můžete zde: report-2022 (cpl.com)