Zpět na Blog

Jak napsat dobrý životopis na finanční pozici

Blog Img

V oblasti náboru zaměstnanců pracuji již dlouhé roky a měla jsem tudíž možnost vidět množství životopisů. Když hledáte zaměstnání v oboru financí, Vaším životopisem děláte první dojem, proto musí být dobrý.

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že zaměstnavatelé vyžadují jasný, srozumitelný a detailní popis Vašich praktických zkušeností. Klíčová slova jsou v životopise také velmi důležitá.

Když posíláte svůj životopis agentuře nebo přímo zaměstnavateli, osoba, která ho dostane, nemusí být nevyhnutelně odborníkem na oblast financí. Proto je důležité přizpůsobit Váš životopis a zvýraznit Vaše zkušenosti tak, aby se jasně týkaly popisu pozice.

Rady na napsání životopisu na finanční pozici

Nabízíme vám pár tipů, které vám mohou pomoci při psaní životopisu, pomocí kterého se můžete zviditelnit při ucházení se o práci ve finančním sektoru.

Formát

Životopis je velmi dobré začít osobním profilem a shrnutím vaší kvalifikace. Představuje to jasný a přímý způsob, jak okamžitě zaujmout personalisty z oblasti financí.

Např. „začínající účetní s ...-roční praxí“ a/nebo „kvalifikovaný účetní s XXX lety v odboru a praxí.“

V celém životopise používejte zarážky a odstavce, usnadní to jeho čtení. Dalším dobrým tipem je mít v případě potřeby stále verzi ve Wordu a ve formátu PDF. V ideálním případě by měl být životopis dlouhý maximálně 2 strany - zkuste odstranit pracovní zkušenosti, které nejsou nezbytné.

Pracovní zkušenosti

Při psaní o svých zkušenostech myslete na to, za co jste byli zodpovědní při každé relevantní úloze a co jste dělali na týdenní nebo měsíční bázi.

Např.: „byl jsem zodpovědný za zpracování mezd pro víc než 150 zaměstnanců“, „měl jsem na starosti týdenní peněžní tok“, a/nebo „zpracoval jsem více než 2 000 faktur každý měsíc / týden“.

Úspěchy v zaměstnání jsou vysoce ceněné, a proto pokud máte něco, s čím se můžete zaměstnavateli pochlubit, napište to do vašeho životopisu. Dbejte na to, aby ve vaší pracovní historii nebyly žádné mezery. Pokud jste si vzali rok volna kvůli cestování, napište to tam.

Vzdělání a kvalifikace

Tato část by měla být krátká a měla by obsahovat pouze nezbytnou kvalifikaci. Pokud jste z oblasti účetnictví, vždy uveďte, zda jste částečně nebo úplně kvalifikovaný účetní. Např. „kvalifikace CIMA, ACCA, ACA“.

Zaměstnavatele bude zajímat vaše kvalifikace v účetnictví, a proto ji nezapomeňte uvést.

Co se týče vysoké školy, můžete uvést váš obor, ale nemusíte uvádět všechny předměty, které jste absolvovali. I když se ucházíte o post pro absolventa, není třeba uvádět v životopise detailní informace.

Technické dovednosti

Většina zaměstnavatelů bude chtít vědět, jaký software jste používali. Zvýrazněte jakékoliv technické dovednosti, které máte, jako např. SAP, Oracle, SAGE, atd. Nezapomínejte se při uvádění dovedností držet popisu pracovní pozice.

Životopis šitý na míru

Nikdy byste neměli mít obecný životopis. Malé změny mohou být důležité. Dejte si záležet a napište životopis, který vám v dlouhodobém horizontu přinese užitek.

Ve vzdáleném pracovním světě je toto hlavní způsob, jakým se můžete prezentovat na papíře. Pokud máte dovednosti, které společnost hledá, zvýrazněte je a vystupte z řady.

Mé dvě rady na závěr – nechte si pomoci od personality. Obraťte se na personalisty ve společnosti Cpl. Vždy vám umíme poradit, jak napsat životopis.

Buďte na pracovních pohovorech připraveni vše doložit. Pokud máte mnoho pracovních zkušeností, je důležité, abyste byli schopni prokázat vaše odborné znalosti a to, co jste se na každé pracovní pozici naučili.

Pokud máte otázky ohledně životopisů, účetnictví nebo finančního trhu v současnosti, obraťte se na kteréhokoliv zaměstnance Cpl, který vám ochotně pomůže.